Gratis verzending vanaf €50,-!
Eetbaar (on)kruid

Eten uit de tuin kennen we wel, dan hebben we het over een eigen moestuintje of fruitbomen en fruit struiken in de tuin. Veel mensen hebben dit, het is een serieuze hobby geworden tegenwoordig, heel goed! Maar wist je ook dat je veel planten uit de natuur of tuin kunt eten? Ik weet hier zelf nog niet zoveel van, maar heel veel mensen gelukkig al wel. Met deze blog wil ik mezelf en anderen inspireren om meer te leren over eten uit de natuur, wist je bijvoorbeeld al dat je zevenblad kunt eten?
Zevenblad
Tijdens mijn zoektocht om te ontdekken waar mijn interesses liggen voor ‘Gewoon Leuk & Creatief’, ben ik vorig jaar op bezoek geweest bij Jolande van ‘Theetuin Schuif ‘s aan’. Tijdens een gezellige rondleiding vertelde ze over het maken van zevenbladpesto en mijn interesse was direct gewekt. Iedereen kent zevenblad wel.
Het onkruid waarvan ze zeggen dat als je er vanaf wil, je zal moeten verhuizen, zo hardnekkig is het. Dus dat je dit kon eten, dat wist ik niet. Wel wilde ik er direct meer over weten. Ze heeft me uitgelegd hoe je het kunt gebruiken en dat vooral het jonge blad lekker is. Het is eigenlijk te vergelijken met spinazie. Je kunt het rauw eten, bijvoorbeeld door je salade heen, maar je kunt het ook iets wokken. En zo ben ik aan de slag gegaan met het maken van zevenbladpesto. Vroeg in de ochtend ben ik met mijn jongste dochter de tuin in gegaan met de bloemenschaar en een schattig rieten mandje en hebben we een heleboel jong zevenblad verzameld. Tip is wel om blad uit je eigen tuin te plukken, dan weet je zeker dat er geen hondje zijn pootje heeft opgetild in de buurt van jouw zevenblad.
Zevenblad pesto
Over pesto heb ik geleerd dat deze heel lekker is als je hem wat dunner maakt, dus als dip gebruikt. Je houdt dan de verhoudingen 20-20-20 aan, tip om het makkelijk te onthouden.
- 20 gram zevenblad
- 20 gram parmezaanse kaas
- 20 gram pijnboompitten
- 1 teentje knoflook
- Een lekkere extra vierge Olijfolie
- Staafmixer
- Mixbeker
- Wekpotjes om de pesto in te bewaren.

Kruidenboter
Naast pesto, kun je zevenblad ook heel goed toevoegen aan een kruidenboter. Wij gebruiken vaak een basis recept, waar je zelf naar behoefte iets in kunt veranderen.
- Handje zevenblad
- Handje bieslook
- Handje basilicum
- Handje peterselie
- Klein beetje tijm
- Klein beetje rozemarijn
- 2 grote tenen knoflook
- Meer zeezout dan peper
- 125 gram roomboter
Als vanzelfsprekend snij je alle kruiden fijn. De boter laat je vooraf zacht worden. Mix alle kruiden door de boter. De kruidenboter wordt extra lekker als deze een aantal uren in de koelkast heeft gestaan, dan kunnen alle smaken zich goed vermengen. Dus een halve dag voordat je bezoek kom kun je de kruidenboter alvast maken. Voordat je de boter serveert haal je het even uit de koelkast, dan is hij lekker zacht.. Eet smakelijk!
Eetbare bloemen
Groene Groetjes,
Leonie Medema
Leonie Medema
Leonie Medema is gedreven tuin-enthousiast die haar passie graag deelt in haar blogs. Ook is ze oprichter van Gewoon Leuk & Creatief waarmee ze samen met haar dochtertjes hun creativiteit op een positieve manier wil delen, in verbinding met de ander. Bij hun thuis is eten uit de tuin en spelen met modder vanzelfsprekend.. Leven met de natuur en vanuit je eigen kracht!