Eetbaar (on)kruid

eetbaar onkruid

Eten uit de tuin kennen we wel, dan hebben we het over een eigen moestuintje of fruitbomen en fruit struiken in de tuin. Veel mensen hebben dit, het is een serieuze hobby geworden tegenwoordig, heel goed! Maar wist je ook dat je veel planten uit de natuur of tuin kunt eten? Ik weet hier zelf nog niet zoveel van, maar heel veel mensen gelukkig al wel. Met deze blog wil ik mezelf en anderen inspireren om meer te leren over eten uit de natuur, wist je bijvoorbeeld al dat je zevenblad kunt eten?

Zevenblad

Tijdens mijn zoektocht om te ontdekken waar mijn interesses liggen voor ‘Gewoon Leuk & Creatief’, ben ik vorig jaar op bezoek geweest bij Jolande van ‘Theetuin Schuif ‘s aan’. Tijdens een gezellige rondleiding vertelde ze over het maken van zevenbladpesto en mijn interesse was direct gewekt. Iedereen kent zevenblad wel. 

eetbaar onkruid

Het onkruid waarvan ze zeggen dat als je er vanaf wil, je zal moeten verhuizen, zo hardnekkig is het. Dus dat je dit kon eten, dat wist ik niet. Wel wilde ik er direct meer over weten. Ze heeft me uitgelegd hoe je het kunt gebruiken en dat vooral het jonge blad lekker is. Het is eigenlijk te vergelijken met spinazie. Je kunt het rauw eten, bijvoorbeeld door je salade heen, maar je kunt het ook iets wokken. En zo ben ik aan de slag gegaan met het maken van zevenbladpesto. Vroeg in de ochtend ben ik met mijn jongste dochter de tuin in gegaan met de bloemenschaar en een schattig rieten mandje en hebben we een heleboel jong zevenblad verzameld. Tip is wel om blad uit je eigen tuin te plukken, dan weet je zeker dat er geen hondje zijn pootje heeft opgetild in de buurt van jouw zevenblad. 

 
eetbaar onkruid

Zevenblad pesto

Over pesto heb ik geleerd dat deze heel lekker is als je hem wat dunner maakt, dus als dip gebruikt. Je houdt dan de verhoudingen 20-20-20 aan, tip om het makkelijk te onthouden.

Recept zevenblad pesto:
  • 20 gram zevenblad
  • 20 gram parmezaanse kaas
  • 20 gram pijnboompitten 
  • 1 teentje knoflook
  • Een lekkere extra vierge Olijfolie
  • Staafmixer
  • Mixbeker
  • Wekpotjes om de pesto in te bewaren.
 
Je doet alles bij elkaar in een mixbeker en voegt afhankelijk van hoe dik je de pesto wil, olijfolie toe. Met de staafmixer mix je alles. Eventueel kun je nog wat olijfolie toevoegen als je het te dik vindt. Als de pesto klaar is kun je deze in de koelkast goed bewaren in wekpotjes.
 
Vind je het te uitdagend om alleen zevenblad te gebruiken, dan zou je de helft kunnen vervangen voor basilicum. Wanneer je de pesto iets dikker wil maken, voeg je minder olie toe. In dat geval adviseer ik je om naar verhouding minder kaas toe te voegen, omdat deze anders gaat overheersen.
eetbaar onkruid

Kruidenboter

Naast pesto, kun je zevenblad ook heel goed toevoegen aan een kruidenboter. Wij gebruiken vaak een basis recept, waar je zelf naar behoefte iets in kunt veranderen. 

Recept kruidenboter:
  • Handje zevenblad
  • Handje bieslook
  • Handje basilicum 
  • Handje peterselie 
  • Klein beetje tijm
  • Klein beetje rozemarijn 
  • 2 grote tenen knoflook
  • Meer zeezout dan peper
  • 125 gram roomboter 

Als vanzelfsprekend snij je alle kruiden fijn. De boter laat je vooraf zacht worden. Mix alle kruiden door de boter. De kruidenboter wordt extra lekker als deze een aantal uren in de koelkast heeft gestaan, dan kunnen alle smaken zich goed vermengen. Dus een halve dag voordat je bezoek kom kun je de kruidenboter alvast maken. Voordat je de boter serveert haal je het even uit de koelkast, dan is hij lekker zacht.. Eet smakelijk!

eetbaar onkruid

Eetbare bloemen

De afgelopen tijd viel mij iemand op Instagram op @renee_van_der_bent. Zij maakt haar gerechten altijd prachtig vrolijk en kleurrijk door er eetbare bloemen aan toe te voegen. Bij de kruidenboter zou je dit ook heel simpel kunnen doen met bijvoorbeeld madeliefjes en de bloemblaadjes van de paardenbloem. Mix deze er doorheen en je kruidenboter wordt blije boter. Ben je nieuwsgierig en wil je meer leren over eten uit de natuur en de normale tuin? Kijk dat eens op haar site https://www.floresque.nl.
 
Laat je inspireren en probeer het ook eens. Sowieso leuk om je eigen kruidentuintje te hebben. In de webshop vind je Buzzy® mini Greenhouse keuken kruiden & Buzzy® Mini Greenhouse eetbare bloemen. Een simpele manier om je eigen kruiden en eetbare bloemen te kweken, zo weet je zeker dat ze biologisch zijn en dus eetbaar. Wanneer de plantjes goed zijn opgekomen, kun je ze overzetten in P9 potjes. Ook zou je een plastic broeikas kunnen aanschaffen om gezellig al jouw kruiden in te kweken, leuk voor in de tuin, maar ook voor op het je balkon.
eetbaar onkruid
Laat jij je inspireren? We zijn erg benieuwd! Deel je op Instagram een leuke foto van jouw eetbare (on)kruid? @gewoonleukcreatief. Dan deel ik je foto weer door en zo inspireren we elkaar.
 
Neem ook eens een kijkje op mijn site: www.gewoonleukcreatief.nl

 

Groene Groetjes,

Leonie Medema

Picture of Leonie Medema

Leonie Medema

Leonie Medema is gedreven tuin-enthousiast die haar passie graag deelt in haar blogs. Ook is ze oprichter van Gewoon Leuk & Creatief waarmee ze samen met haar dochtertjes hun creativiteit op een positieve manier wil delen, in verbinding met de ander. Bij hun thuis is eten uit de tuin en spelen met modder vanzelfsprekend.. Leven met de natuur en vanuit je eigen kracht!