Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
moestuin gewas aubergine

Aubergine

In dit artikel vind je informatie over het gewas aubergine. Aubergine is een populair moestuingewas dat steeds vaker geteeld word. Je hebt ze in honderden soorten en maten. Toch is het teeltproces bij allemaal vrijwel hetzelfde. De 1 is resistenter als de ander en soms is er ook verschil in smaak maar er veranderd weinig aan het zaaien en de groeicyclus. In dit artikel zetten wij voor u de belangrijkste informatie op een rijtje!

In dit artikel beschrijven wij:

  • Algemene informatie
  • Zaaien
  • Verzorging & voeding
  • Ziektes
  • Oogsten & bewaren           

Algemene informatie

Botanische naam: Solanum melongena

Gewasgroep: vruchtgewassen

Gewasfamilie: nachtschade

 Beste bodemwaarden: pH 5.5-7.5

 Standplaats: veel zon

Water: weinig

Vorstbestendig: nee

 Hoogte: 30-100cm

Zaaien 

 Zaaidiepte: 0.4-0.6cm

 Kiemtijd: 5-10 dagen

 Kiemtemperatuur: 22°C – 32°C 

 Zaaiafstand: 65cm plant x 65cm rij (kas)                                      65cm plant x 65cm rij (vollegrond)

Periode:  planten kan vanaf half mei.                                      Zaaien kan vanaf half februari. 

Aubergines zijn 1 van de mooiste vruchten uit de groentetuin. Egale schil en een mooie vorm. Het zorgt er ook voor dat deze plant steeds populairder word. Het is wel belangrijk dat je aubergine op de juiste manier teelt. De plant heeft best wel wat eisen. Zo heeft hij veel behoefte aan warmte. De zaden ontkiemen pas vanaf 22°C. Aubergine voorzaaien doe je daarom het beste in een warme ruimte. Zo kan dat in een kas of gewoon in huis. Plantenshopzeeland bied handige en complete kweekpakketten aan voor het voorzaaien van Aubergine. 

Voorzaaien doe je vanaf februari tot maart. Doe dit in zaai en stekgrond. Deze grond bevat minder voedingstoffen dan bijvoorbeeld potgrond en zorgt ervoor dat je plantje niet te snel groeit waardoor hij iel en slap word. Houd de grond vochtig, niet nat. Als je plantje naast twee kiemblaadjes ook 2 normale bladeren heeft kun je hem verspenen naar een grotere pot. Vanaf half mei kan de plant naar buiten. Wel moet je hem eerst afharden. Afharden houdt in dat je ze laat wennen aan de buitenlucht. Je zet ze dagelijks iets langer buiten. Begin met 2 uur en elke dag een paar uur langer totdat ze een hele dag buiten staan.

Verzorging & voeding

Het is natuurlijk van groot belang dat je het plantje wat je tot zover goed heb verzorgt goed blijft onderhouden. Opzich is dit helemaal niet lastig als je maar weet wat je moet doen! Wij leggen het hier voor je uit en geven je een paar handige tips en tricks voor het verzorgen van je aubergine plant.

Een goed begin is het halve werk…. Zo is het ook met planten. Het halve werk zit hem in de bodem. Je moet zorgen voor een goede voeding en structuur. Hoe beter je grond, hoe beter je gewas het zal doen. Met een goede grond wortelt de plant snel en gemakkelijk en kan hij voldoende voedingstoffen uit de bodem halen. Daarom kun je het beste tijdens de grondvoorbereiding kokos bodemverbeteraar, lavameel, basaltmeel en veel compost toevoegen. Ook kun je biologische mestkorrels voor vruchtgewassen toevoegen die zorgen voor extra voeding. Magnesiumsulfaat zorgt voor een mooi groen blad. 

Water geven

Water geven is geen lastige taak maar je staat er soms van te kijken wat er nog bij mis kan gaan. Zo kan water op de verkeerde plekken leiden tot schimmel en een overvloed tot rotting van je plant. 

Bij aubergine is het belangrijk dat je gelijkmatig water geeft. Geef dus niet veel water in 1 keer maar verdeel het over de week. Houd de grond vochtig (niet nat!) en laat grond niet uitdrogen. Ook kan een lange vochtige bodem leiden tot misvormde vruchten. 

Tijdens het groeiseizoen kun je vloeibare voeding aan je water toevoegen voor beter resultaat.

Ziektes

Helaas vind je vaak ziektes bij planten. Gelukkig niet heel vaak want dat zou de pret aardig bederven. Daarnaast zijn er ook talloze dingen om dit te voorkomen of te bestrijden. Hieronder zetten we een aantal feiten en tips op een rijtje over ziektes en andere ongemakken.
 
Bestrijd bladluizen en bladkevers door ze met de hand weg te plukken of van de plant te spuiten en aangetaste plekken weg te knijpen. Leidt bladluizen af door dragon in de buurt van je aubergine te planten, ze houden niet van de geur. Zet in op biodiversiteit en zaai bloemen om lieveheersbeestjes en andere natuurlijke vijanden aan te trekken.
 

Tomatenhoornwormen: zijn grote groene rupsen die een plant volledig kunnen ontbladeren. Pluk ze met de hand weg en vernietig ze.

Coloradokevers en spint zijn ook lastige beestjes waar de aubergine plant last van kan hebben. 

Verticillium verwelkingsziekte kan aubergines aantasten; besproei bladeren met lavameel of basaltmeel om schimmelziekten te voorkomen en te vertragen.

Er zijn tientallen soorten en maten aubergine rassen. Veel rassen zijn ook resistent tegen veel ziektes. Let daar dus ook zeker op als je zaden of planten bestelt. Daarnaast helpt het om je tuin afval vrij te houden en zieke planten zo snel mogelijk te verwijderen, in een zak doen en weggooien om besmetting en verspreiding te voorkomen. 

Oogsten & bewaren

Aubergines zijn klaar voor de oogst wanneer de vrucht glanzend, stevig en vol van kleir is. Je kunt dit testen door met je vingers op de vrucht te duwen. Als het vruchtvlees van de aubergine terugveert is hij niet rijp. Als je vingers een duidelijke plek achterlaten is hij overrijp. De lekkerste zit er tussen in. Je kunt de aubergine beter net niet rijp oogsten dan overrijp. Let dus goed op je planten en vruchten als het oogstseizoen nadert. 

 

Het oogsten van aubergine doe je het beste met een mesje of snoeischaar. snij/knip de vrucht van de plant en laat een centimeter stengel aan de vrucht. Trek ze niet met de hand er af, dan is er een grote kans op beschadiging van de plant. 

Bewaren

Aubergines zijn op een goed geventileerde plaats tot 1 week houdbaar bij 10°C of iets warmer, ideaal in een koele berging. Je kunt aubergines beter niet in de koelkast bewaren, maar als je dat toch doet, wikkel de vrucht dan in plastic om verbranding door de kou te voorkomen. Was of snijd aubergines niet voordat je ze in de koelkast legt. Veel succes met tuinieren!

 

Vragen en contact

Vraag of opmerking over dit artikel? Mail naar plantenshopzeeland@gmail.com of contact ons op social media! Ook kun je een comment achterlaten onderaan de pagina!

Misschien ben je ook wel geïnteresseerd in…

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *