Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn

Komkommer

In dit artikel vind je informatie over het gewas komkommer. Komkommers zijn in bijna elke kas en moestuin te vinden. Je hebt ze in honderden soorten en maten. Toch is het teeltproces bij allemaal vrijwel hetzelfde. De 1 is resistenter als de ander en soms is er ook verschil in smaak maar er veranderd weinig aan het zaaien en de groeicyclus. In dit artikel zetten wij voor u de belangrijkste informatie op een rijtje!

In dit artikel beschrijven wij:

  • Algemene informatie
  • Zaaien
  • Verzorging & voeding
  • Ziektes
  • Oogsten & bewaren           

Algemene informatie

Botanische naam: Cucumis Sativus

Gewasgroep: vruchtgewassen

Gewasfamilie: nachtschade

 Beste bodemwaarden: pH 5.5-6.5

 Standplaats: veel zon

Water: veel water

Vorstbestendig: nee

 Hoogte: 30-150cm

Zaaien 

 Zaaidiepte: 0.4-0.6cm

 Kiemtijd: 7-10 dagen

 Kiemtemperatuur: 16°C – 22°C 

 Zaaiafstand: 60cm plant x 150cm rij (kas)                                  40cm plant x 140cm rij (vollegrond)

Periode:  planten kan vanaf half mei.                                      Zaaien kan vanaf april. 

Komkommer is een plant die je vanaf april uit kunt zaaien. Het is belangrijk dat je dit zorgvuldig doet. De planten kiemen pas vanaf 16°C dus dat betekent dat je ze binnen of in een kas moet zaaien. Het kan ook buiten maar dan moet het een langere periode buiten boven de 16°C zijn. Je zaait de komkommer zaden bij voorkeur in zaai- en stekgrond. Zaai- en stekgrond bevat minder voedingstoffen dan potgrond wat juist beter is voor een jong plantje. Als het plantje namelijk te snel groeit zal dit ervoor zorgen dat het iel en slap word. Het heeft de tijd nodig om goed te ontwikkelen. 

Na het zaaien van je komkommer is het belangrijk dat je de grond vochtig houd, niet nat. Als ze eenmaal bovenstaan hebben ze behoefte aan veel licht en warmte. Als ze naast twee kiemblaadjes ook twee echte bladeren gaan krijgen kun je ze verspenen in een grotere pot. Vanaf half mei (mits je plant goed gegroeid is) is het tijd om ze naar buiten te verpotten. Hard je planten wel eerst af. Afharden houdt in dat je ze laat wennen aan de buitenlucht. Je zet ze dagelijks iets langer buiten. Begin met 2 uur en elke dag een paar uur langer totdat ze een hele dag buiten staan. Dan is het zaak om ze goed te blijven verzorgen!

Verzorging & voeding

Het is natuurlijk van groot belang dat je de plantjes, waar je waarschijnlijk veel tijd in hebt gestoken, goed blijft verzorgen. Wij willen graag uitleggen hoe je dit het beste doet, waar je op moet letten en wat handige tips!

Het is van groot belang dat je een goede bodemstructuur hebt op de plek waar je jou komkommerplanten gaat zetten. Dit kun je doen door kokos bodemverbeteraar, lavameel, basaltmeel en veel compost toe te voegen. Biologische mestkorrels voor vruchtgewassen zijn ook een goede vorm van bemesting. 

Je kunt de komkommer tijdens het groeiseizoen vloeibare voeding voor vruchtgewassen geven. Dit zal de plant helpen met groeien en aanzienlijk verbeterde oogst opleveren. 

Water geven
Komkommers hebben veel water nodig. Doe dit zo gelijkmatig mogelijk. Dus niet in 1 keer een grote hoeveelheid en dan een lange periode niet. Vergeet niet dat de vruchten die je straks gaat oogsten bijna helemaal uit water bestaan. Je wilt de komkommerplant dus voldoende geven om de groei van de vrucht niet te onderbreken.
 
Het is belangrijk dat je de grond niet laat uitdrogen. Geef langzaam water zodat het water tot de onderste wortels kan sijpelen. Geef water aan de voet van de planten met druppelbevloeiing of een tuinslang. Zorg er voor dat de bladeren nat worden en geef wortel bij de stam. Zo voorkom je schimmel!
 

Ziektes

Helaas vind je vaak ziektes bij planten. Gelukkig niet heel vaak want dat zou de pret aardig bederven. Daarnaast zijn er ook talloze dingen om dit te voorkomen of te bestrijden. Hieronder zetten we een aantal feiten en tips op een rijtje over ziektes en andere ongemakken bij komkommerplanten.
 

Bladluizen: bestrijd deze kleine etters door ze met een harde waterstraal van de bladeren af te spuiten. Probeer de plant zo min mogelijk te beschadigen. Larven van lieveheersbeestjes uitzetten kan ook helpen. Zij zoeken de bladluizen op en eten ze.


Spint: spint is een kleine mijt die je plantsappen opzuigt en stippels veroorzaakt. Spuit ze met water van je plant af. Eigenlijk behandel je ze hetzelfde als bladluizen. Lieveheersbeestjes werken ook. 

Komkommerkevers: deze kevers bijten gaten in de bladeren en kunnen ziektes verspreiden. Pluk deze kevers met de hand eraf en vernietig ze.

Pompoenkevers: zuigen plantensap op waardoor het blad verwelkt. Pluk ze met de hand weg en vernietig ze.

Slakken: kunnen rafelige gaten in bladeren schrapen. Je kunt ze natuurlijk met slakkenkorrels bestrijden of je plukt ze zoveel mogelijk weg. 

Schimmelziekten: meeldauw laat de bladeren van de planten grijs-wit verkleuren. Je kunt dit vertragen door je planten te bestuiven met lavameel. Helaas zijn veel schimmelziekten besmettelijk op andere planten. Kijk dus uit met contact d.m.v. bijvoorbeeld gereedschappen.

Als planten te ziek zijn verwijder ze dan zo snel mogelijk. Doe ze in een zak en gooi ze weg om verspreiding te voorkomen. 

Oogsten & bewaren

Als je planten dan toch al deze gevaren overleeft hebben 😉 en je hebt ze goed verzorgt is het uiteindelijk tijd voor de oogst. Er zijn weinig dingen waar een mens meer geluk uit kan halen dan het oogsten van zijn zelf-geteelde vruchten en groenten. Wij geven je wat handige tips en tricks voor het oogsten en bewaren van komkommer.

Oogst de komkommer als ze volgroeid zijn. Als je ze te lang laat hangen zal dit de productie van de rest van de plant vertragen en dat wil je natuurlijk niet! Controleer je planten en komkommers daarom dagelijks om ze op tijd te kunnen oogsten. De meeste komkommers kunnen het beste worden geplukt als ze ongeveer 15-20 cm lang zijn. Als je vrucht geel word aan het bloesemuiteinde is hij overrijp. Dan zit de vrucht vol met grote zaden en smaakt hij bitter. Wees er dus op tijd bij!

Knip de komkommers van de planten met een snoeischaar, mes of gewone schaar. Trek of ruk ze niet van de plant want dat kan er voor zorgen dat je de plant beschadigt.

Bewaren

Komkommers kun je 1-2 dagen bewaren in de koelkast. Niet te koud want dan bevriezen ze en dat verpest de smaak en structuur. Ook kun je de komkommers inmaken of in schijfjes snijden. Dan zijn ze 7-10 dagen houdbaar! Ingemaakte komkommers kun je wel 1 jaar bewaren!

Bedankt voor het lezen van dit artikel en veel succes met tuinieren!

Vragen en contact

Vraag of opmerking over dit artikel? Mail naar plantenshopzeeland@gmail.com of contact ons op social media! Ook kun je een comment achterlaten onderaan de pagina!


Lees nog meer over komkommer kweken in de uitgebreide kweekgids die wij hebben samengesteld! ————> 

Misschien ben je ook wel geïnteresseerd in…

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *